(هوش ها خیلی متفاوته هستند اول که میخوانیم میبینیم چه چیز های زیادی در واقع هوش است.)
۲.دومین قانون این است که هیچکس همه ی ۳۴ تا هوشش بالا نیست همه ی ما ضعیفیم، همه ی ما تو چیزهایی خوبیم تو چیزهایی ضعیفیم هیچ کسی کامل نیست.
۳.سومین قانون هیچ ادمی در جهان نیست از این ۷۰۰هزار نفر حتی یک موردم نبوده که در ۵تا از این ۳۴ تا نابغه نباشد، همه ی بچه ها همه ی ادما نابغه هستند ولی به طرزی منحصر به فرد! میدانید نبوغ یک تعریف منحصر به فرد دارد: فرزند ما نابغه س، شاید ریاضیش ضعیف باشد یا شاید در کلاس درس بی قراری میکند ولی در ۵تا از این ۳۴ تا بدون نیاز به دانش خاصی با غریزه ش نابغه هست . اسمکتاب کشف توانمندی ها نوشته کلیفتون و باکینگهام به فارسی ترجمه شده است و هوش هارا لیست میکند میگوید این ۵تا هوش چجوری تو ادمها شکل میگیرد. یکی از مهم ترین هاش ژنه ،اینکه والدین شما چی بودند چه بخش هایی از ذهنشون بهتر کار میکرده یعنی سیستم عصبی مغزشون کجاها قدرتمند تره و کجاها ضعیف تره .. دومی تجربیات ادم هاست، میگن ما مغزمون جاهایی رو که باهاش داریم کار میکنیم را نگه میدارد و تقویت میکند و جاهایی که ازش استفاده نمیکنیم رو عملا خاموش میکند، میخواهم بگم یک بچه ای که تا ۱۸ سالگی فقط با شنیدن درحال یادگیری است یا درواقع تست میزند این مسیر رو میرود ،بسیاری از استعدادهاش چون تجربه متنوع نداره از بین میره !
دلیل علمیش اینه که مغز بچه ها تا ۳ سالگی یک صد میلیارد نورون دارد و این نورون ها هرکدوم ۱۵ هزار سیناپس دارند که هرکدوم اینها میتواند با ۱۵هزار نورون دیگر رابطه برقرار کند و بیش از یکصد میلیارد ارتباط تا ۳ سالگی در این شبکه وجود دارد .
از ۳ سالگی تا ۱۶ سالگی یک اتفاق عجیب میوفتد و مغز نیمی از این شبکه ای که ساخته است را خودش میکشه چرا ؟ چون بچه ها بتوانند فکرکنند . بچه ها تا ۳ سالگی اماده ی بارگزاری اطلاعات هستند و باید زبان یادبگیرند، باید حرکت کردن یاد بگیرند و خطرات رو بشناسن، زیستن دارند. مغزشان این شبکه را میسازد که اطلاعات درون آن باشد یعنی تا ۳ سالگی بچه نمیتواند فکر کند و تحلیل کند؛ مغز تا ۱۶سالگی نیمی از این شبکه رو میکشه که ادمها بتوانند فکر کنند. حالا اینکه کدوم و میکشه یکی به ژن ادما مربوط هست و یکی به تجربیاتشون مثلا من هوش بدنیم خیلی بده ولی هوش کلامیم خوبه چون در تمام دوران بچگی من زیاد ورزش نمیکردم تجربیاتی تو اون زمینه نداشتم پس مغزم فکر میکرد این مسیر یعنی جایی که هوش فیزیکی ما رابطه اندام ها و اینها داره شکل میگیره زیاد استفاده نمیشود، پس اونجا مسیر عصب ها یه کور راهه ولی هوش کلامیم خوبه چون گفتار درمانی میکردم، انجا یک اتوبان ۴باندهس یعنی کلمه ها خودشان پیدا میشوند.
نسل ما این ویژگی را داشت که تجربیات متنوع داشته باشد مثلا خیلی از بچه های نسل ما کار میکردند و این بهشون یاد میداد و خیلی هاشون موقعیت های دیگری رو تجربه میکردن، اگر تابستون فرصت داشتند میرفتن تو مکانیکی یه پمپ و باز کنن ببندن، چوب و اره کنن و چیزای مختلف!
ولی این نسل عملا همچین فرصتی نداشته است . این نسل جدید با همه ی ایراد هایی که دارد: تنوع نداره، تجربیات محدود داره، یه ویژگی داره و ان این است که خیلی خودشه! خیلی جرات داره خودش باشه.
یکی از شاگردام داشت یه کار اشتباه میکرد داشت تقلب میکرد و من بهش گفتم ما زنگ میزنیم به مادرتون بهشون اطلاع میدیم که شما داشتی تقلب میکردی بعد گفتم الان استرس میگیره بعد به من نگاه کرد گفت اقا زنگ میزنید بی زحمت بپرسید ناهار چی داریم! من اولش ناراحت شدم بعد فکر کردم چقدر این خودشه و خوبه درسته کار غلطی میکنه، من کارشو تایید نمیکنم ولی به من که مرجع اقتدارم معلمم دیگه اینجوری نگاه کنه و راحت باشه . یه ویدویی که چندوقت پیش تو فضای مجازی بازنشر شد که بچه ای هست که معلمش داره خیلی خشن بهش بشین پاشو میده ولی نمیشینه و معلم کلافه میشه بهش میگه چرا نمیشینی ؟ بشین پاشو نمیری میگه اقا ما شلوارمون رو ۲۶۰هزار تومن خریدیم شلوارمون زانو میندازه یعنی فردا یه چیز گشاد تر میپوشیم و انجام میدیم .
در حالی این ویدیورا میدیدم که ناخوداگاه خودم نشستم یعنی نسل ما یه افتی داشت که خیلی خودشو سانسور میکرد، این نسل ایراداتی داره ولی یه ویژگی داره که خیلی صریحه و خیلی خودشه و با تمام ایراداتش شجاعت داره که خودش باشه .